• Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village
  • Mason and Wales Architecture - Te Pa Tauira - OP Student Village

Te Pa Tauira - OP Student Village

 This student accommodation project with 231 beds is following the philosophy of the Living Building Challenge and is now under construction with completion for the 2018 student intake. The design by Mason & Wales Architects aims to go as far as possible to meet the LBC Petals within budget. High efficiency lighting, water fixtures, appliances and building envelope in conjunction with energy recovery ventilation, natural ventilation and good daylight levels to every room will ensure quality, healthy spaces for all students to optimise their learning.

A key objective of the Polytechnic is to integrate education into their infrastructure so students become sustainable practitioners in their field of endeavor.  These aspirations will be interwoven into the Village construction with opportunities for student involvement and observational learning.  The Village will be the tallest and largest cross laminated timber (CLT) structure by volume in New Zealand. This resulted in XLam, suppliers of the timber panels gaining FSC certification as a Company and also a DECLARE label for the product.

Living Future Collaborative NZ

Project Type:

Student Accommodation

Location:

Dunedin

Client:

Otago Polytechnic

Awards:

NZ Wood Awards 2018 Finalist
-Engineering Innovation
-Multi-storey Timber Buildings

Property Council NZ, Rider Levett Bucknall Property Industry Awards 2018 Finalist

Resene Green Building Property Award               - Excellence Award 

Arrow International Multi-unit Residential Property Award - Merit Award

Gib Education Property Award                              - Excellence Award 

Visit:

Otago Polytechnic - Site
NZ Construction News